ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΚΟΤΣΑΔΟΡΟΙ

Η σελίδα αυτή δημιουργήθηκε για να δώσει απαντήσεις στις ερωτήσεις σας σχετικά με το θέμα των κοτσαδόρων:

 • Χρειάζεται ειδική άδεια για κοτσαδόρο;
 • Πρέπει να αφαιρείται ο κοτσαδόρος όταν δε ρυμουλκεί;
 • Ποια είναι η νομοθεσία;
 • Τι συμβαίνει σχετικά με τις βάσεις ποδηλάτων και τα κουτιά για τους σκύλους;

Δυστυχώς, όπως θα διαπιστώσετε διαβάζοντας το κείμενο, η νομοθεσία περί κοτσαδόρου είναι διφορούμενη, οπότε ο καθένας θα πρέπει να ενημερωθεί σωστά και να βγάλει τι απαιτούμενες άδειες για να είναι νομοταγής πολίτης.

Αρχικά θα αναφερθούμε σε καθημερινά γεγονότα που βιώνουμε.

Ένα καθημερινό φαινόμενο είναι οι τροχονόμοι που σταματάνε όποιο όχημα φέρει ρυμουλκούμενο, ζητάνε την άδειά του ρυμουλκούμενου, και κόβουν κλήση όταν δεν υπάρχει άδεια ρυμούλκησης.
Ακούγεται συχνά η φράση, “Με γράψανε για τον κοτσαδόρο.”
Κατά τον έλεγχο ΚΤΕΟ ζητάνε μόνο την άδεια ρυμούλκησης και τίποτα περισσότερο.

Περί νομοθεσίας.

Υπάρχει η κοινή υπουργική απόφαση EC 94/20 η οποία εξυπηρετεί περισσότερο τους κατασκευαστές και όχι τους αγοραστές, με τις εξής υποχρεώσεις:

 1. κοτσαδόροι θα πρέπει να τοποθετούνται μόνο στα σημεία που υποδεικνύει η κατασκευάστρια εταιρεία.
 2. Οι κοτσαδόροι θα πρέπει να αντεπεξέλθουν στα τεστ αντοχής που ισοδυναμούν με τον κύκλο ζωή τους (2.000.000 χρήσεις)
 3. Ο κωδικός έγκρισης θα πρέπει να αναγράφετε σε εμφανές σημείο πάνω στον κοτσαδόρο.

Όταν η πινακίδα κυκλοφορίας ενός οχήματος δεν διακρίνεται εύκολα εξαιτίας της μπίλιας του κοτσαδόρου, θα πρέπει να αφαιρείται.
( Αν αφαιρεθεί, απαγορεύεται να τοποθετηθεί άλλος ίδιος κοτσαδόρος πέραν του αφαιρουμένου κοτσαδόρου )
( Οδηγία της EC 94/20 παράρτημα VII παράγραφος 2.1.4.) 

Το σημείο όπου τοποθετείται ο κοτσαδόρος πάνω στο όχημα θα πρέπει να είναι εγκεκριμένο από τον εκάστοτε κατασκευαστή του οχήματος.
( Οδηγία της EC 94/20 παράρτημα VII παράγραφος 1.2 ) 

Δεν απαγορεύεται η πώληση ή η χρήση κοτσαδόρου εφόσον υπάρχει έγκριση τύπου. (δηλαδή οι σταθεροί κοτσαδόροι επιτρέπονται εφόσον έχουν έγκριση τύπου).
( Οδηγία της EC 94/20 παράρτημα Ι άρθρο 2. )

Ένας κοτσαδόρος που έχει έγκριση τύπου φέρει στο ταμπελάκι του κοτσαδόρου ένα ορθογώνιο που περικλείει συνεχόμενα τα γράμματα της χώρας έκδοσης εγκριτικής άδειας, το 00, και τον αριθμό έγκρισης τύπου. Επίσης, πάνω στο ταμπελάκι θα πρέπει να αναγράφετε η κατηγορία του κοτσαδόρου (Α-50Χ), όπως και η δύναμη D-value.

Βάσει του Άρθρου 54 του Κ.Ο.Κ. και του νόμου 16823/78 ΑΥΣ.

 • Δεν επιτρέπεται η έλξη ρυμουλκούμενου σκάφους-τρέιλερ-τροχόσπιτου, από  ΙΧΕ, δίχως το ανάλογο έγγραφο του υπουργείου συγκοινωνιών
 • Επιτρέπεται η προσάρτηση δίτροχου ρυμουλκούμενου σε ΙΧΕ, κατόπιν του σχετικού εγγράφου του Υ/Σ. Αν ωστόσο το συνολικό βάρος ρυμουλκού και ρυμουλκούμενου ξεπερνά τα 3.500 κιλά, απαιτείται άδεια Β+Ε

Όσον αφορά μόνο τον κοτσαδόρο, βάσει του άρθρου 82&4 του Κ.Ο.Κ.

 • Απαγορεύεται να προεξέχει ο κοτσαδόρος του αμαξώματος, το οποίο  προβλέπει προστίμο 33 ευρώ και 5 βαθμους P/S και σε νέo οδηγό, 8 βαθμούς P/S

To ίδιο ισχύει και για τα pull bars και τα υπόλοιπα εξαρτήματα που δεν αναγράφονται στην άδεια κυκλοφορίας

 • Σε περίπτωση σύγκρουσης/ατυχήματος, η ασφαλιστική εταιρεία δεν καλύπτει αν υπάρχει κοτσαδόρος, όπως δεν καλύπτεται και το ρυμουλκούμενο όχημα αν δεν έχει δηλωθεί στην ασφάλεια και δεν υπάρχει άδεια ρυμούλκησης. Αυτό προβλέπεται από την Υπουργική Απόφαση (Κ4/585/1978 ΑΥΕ) που ορίζει τον αποκλεισμό της ευθύνης της ασφαλιστικής εταιρείας από τις ζημιές που προκαλούνται όταν το όχημα ωθείται ή ρυμουλκεί άλλο όχημα.
 • Αν υπάρχουν μπάρες και άλλα παρόμοια πρόσθετα στα οχήματα, ο νόμος προβλέπει αφαίρεση οχήματος και άδεια οδήγησης, για 1 μήνα, καθώς οι διαστάσεις του οχήματος είναι μεγαλύτερες από τις προβλεπόμενες στην άδεια του οχήματος, αφού μεταβάλλονται από την προσθήκη κοτσαδόρων και από τις μπάρες (για τα τζιπ κυρίως)

Άρθρο 53&6 του Κ.Ο.Κ.

 • Το συγκεκριμένο άρθρο προβλέπει αφαίρεση άδειας οδήγησης και πινακίδων, και πρόστιμο 334 € για 1 μήνα

Τέτοια ποινή είναι σπάνια βέβαια και μπορεί να συμβεί μόνο κατόπιν προσβλητικής συμπεριφοράς ή αντίδρασης του οδηγού, ή κατόπιν επώνυμης καταγγελίας οικείου ανθρώπου.

Ειδικό σημείωμα προσάρτησης ρυμουλκούμενου οχήματος.

Μετά την αγορά ενός ρυμουλκούμενου (τρέϊλερ, τροχόσπιτο, μπαγκαζιέρα κ.λπ.), για να μπορούμε να το έλκουμε νομίμως, πρέπει απαραιτήτως να προμηθευτούμε με το «ειδικό σημείωμα προσάρτησης ρυμουλκούμενου οχήματος», το οποίο σύμφωνα με το άρθρο 88 του Κ.Ο.Κ. επέχει θέση αδείας κυκλοφορίας.

Αυτό χορηγείται κατόπιν επιθεωρήσεως από την Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης του τόπου κατοικίας του ενδιαφερομένου και περιλαμβάνει τον αριθμό κυκλοφορίας του αυτοκινήτου, τα στοιχεία ταυτότητος (κατηγορία, εργοστάσιο κατασκευής, τύπος και αριθμός πλαισίου) ως και βασικά τεχνικά στοιχεία του ρυμουλκούμενου (αριθμός αξόνων, διαστάσεις, μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος) και την κατηγορία αδείας οδηγήσεως την οποία πρέπει να κατέχει αυτός που θα οδηγεί το όχημα όταν αυτό είναι συνδεδεμένο με το ρυμουλκούμενο.

Στην Ελλάδα εκδίδονται μόνο οι εξής άδειες:

 • Μεταφορά λέμβου
 • Μεταφορά οικιακών αποσκευών
 • Μεταφορά τροχόσπιτου

Δεν επιτρέπονται σχάρες ποδηλάτου, σκυλόσπιτα κ.τ.λ.