BLOG

Συμβουλές για την σωστή τοποθέτηση κοτσαδόρου

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΚΟΤΣΑΔΟΡΟΥ

Συμβουλές για την σωστή τοποθέτηση κοτσαδόρου

Τα περισσότερα αυτοκίνητα δεν είναι κατασκευασμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να προορίζονται για βαριά ρυμούλκηση. Έτσι είναι πάρα πολύ σημαντικό, κάθε φορά που θέλετε να ρυμουλκήσετε ένα συγκεκριμένο φορτίο, να επιλέγετε να χρησιμοποιήσετε το κατάλληλο όχημα γι αυτόν τον σκοπό.

Ένα άλλο σημείο, στου οποίου την επιλογή θα πρέπει να εστιάσετε είναι και οι κοτσαδόροι. Μόλις βρείτε το κατάλληλο μοντέλο είναι πάρα πολύ σημαντικό επίσης, να γνωρίζετε τον τρόπο σύμφωνα με τον οποίο θα εγκαταστήσετε σωστά το εν λόγω ρυμουλκούμενο.

Εάν δεν γνωρίζετε πως μην ανησυχείτε καθόλου. Στο άρθρο που ακολουθεί θα σας αναφέρουμε τα εργαλεία που θα χρειαστείτε καθώς και τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσετε.

Τι θα χρειαστείτε για να τοποθετήσετε έναν κοτσαδόρο

Αυτά που θα χρειαστείτε προκειμένου να τοποθετήσετε σωστά έναν κοτσαδόρο είναι τα εξής:

  • Κοτσαδόρο.
  • Υποδοχή αυτοκινήτου και βύσμα.
  • Τρυπάνι.
  • Προστατευτικά γυαλιά.
  • Σφιγκτήρες τύπου C.
  • Σετ υποδοχής.
  • Δυναμόκλειδο.

Βήμα 1: Ανασηκώστε το όχημα

Για να τοποθετήσετε τον κοτσαδόρο θα πρέπει αρχικά να φροντίσετε να σηκώσετε το αυτοκίνητό σας σε μια πιο ψηλή θέση έτσι ώστε να μπορέσετε να εργαστείτε με άνεση.

Διαβάστε το εγχειρίδιο του αμαξιού για να δείτε πως θα το κάνετε αυτό χρησιμοποιώντας εργαλεία που ήδη έχετε, στην περίπτωση που δεν επιλέξετε να κάνετε την τοποθέτηση σε έναν πιο εξειδικευμένο επαγγελματικό χώρο.

Βήμα 2: Ελέγξτε εάν προϋπάρχει κάποια εγκατάσταση για τον κοτσαδόρο

Πολλά οχήματα, κυρίως βαρέως τύπου, όπως είναι τα φορτηγά, διαθέτουν ήδη κάποιες εγκοπές οι οποίες προορίζονται για την εγκατάσταση κάποιου κοτσαδόρου.

Πριν κάνετε οποιαδήποτε άλλη κίνηση λοιπόν, θα πρέπει να ελέγξετε εάν υπάρχουν οι κατάλληλες εγκοπές στο δικό σας όχημα και εάν όχι τότε να φροντίσετε να τις δημιουργήσετε εσείς από μόνοι σας χρησιμοποιώντας το κατάλληλο εργαλείο.

Βήμα 3: Δημιουργήσετε τρύπες στο πλαίσιο

Οι περισσότεροι από τους καινούργιους κοτσαδόρους έρχονται στα χέρια σας μαζί με τις κατάλληλες οδηγίες, οι οποίες περιγράφουν λεπτομερώς που θα έπρεπε να βρίσκεται κάθε οπή και ποιος είναι ο σκοπός της ύπαρξής της.

Εάν δεν έχετε κάτι τέτοιο στην διάθεσή σας τότε χρησιμοποιήστε τις τρύπες του κοτσαδόρου σαν οδηγό για τις τρύπες που θα δημιουργήσετε στο πλαίσιο του αυτοκινήτου σας. Προσωρινά μπορείτε να σταθεροποιήσετε τον κοτσαδόρο χρησιμοποιώντας του σφιγκτήρες τύπου C.

Βήμα 4: Σφίξτε τα μπουλόνια χειροκίνητα

Με τους σφιγκτήρες C που είναι ακόμη συνδεδεμένοι, ξεκινήστε να τοποθετείτε τον κοτσαδόρο. Χρησιμοποιήστε μια κατάλληλη διάταξη καστάνιας και υποδοχής για να σφίξτε τα παξιμάδια και τις βίδες σε κάθε τρύπα.

Βήμα 5: Συνδέστε τα μπουλόνια με δυναμόκλειδο

Σε αυτό το βήμα ήρθε η ώρα να χρησιμοποιήσετε το δυναμόκλειδο που αναφέραμε προηγουμένως προκειμένου να σφίξετε τα μπουλόνια και να βεβαιωθείτε ότι ο κοτσαδόρος έχει στερεωθεί με τον σωστό τρόπο.

Θυμηθείτε πως είναι πάρα πολύ σημαντικό να είναι σωστά στερεωμένος ο κοτσαδόρος, εφόσον δεν πρόκειται για ένα απλό διακοσμητικό αλλά για ένα πρόσθετο μέρος του αυτοκινήτου το οποίο προορίζεται για να μεταφέρει βαριά αντικείμενα.

Βήμα 6: Κατεβάστε το αυτοκίνητο από την βάση

Εφόσον έχετε ακολουθήσει τα παραπάνω βήματα και έχετε βεβαιωθεί πως ο κοτσαδόρος έχει τοποθετηθεί σωστά και με ασφάλεια, μπορείτε πλέον να κατεβάσετε το αυτοκίνητο από τη βάση στην οποία το ανεβάσατε στο Βήμα 1 και να σύρετε το ρυμουλκούμενο που επιθυμείτε.

Δείτε περισσότερα για κοτσαδόρους:

Read more...

Πως να διαλέξετε τον κατάλληλο κοτσαδόρο για το αυτοκίνητο σας

ΠΩΣ ΝΑ ΔΙΑΛΕΞΕΤΕ ΤΟΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΚΟΤΣΑΔΟΡΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Πως να διαλέξετε τον κατάλληλο κοτσαδόρο για το αυτοκίνητο σας

Θέλετε να μεταφέρετε ένα σκάφος, ένα τροχόσπιτο ή οποιοδήποτε άλλο ρυμουλκούμενο όχημα; Οι κοτσαδόροι αποτελούν το πλέον απαραίτητο εξάρτημα που θα πρέπει να φροντίσετε να τοποθετήσετε στο όχημά σας προκειμένου να κάνετε την μεταφορά αυτή.

Το γεγονός ότι χρειάζεστε κοτσαδόρο προκειμένου να μεταφέρετε τα ρυμουλκούμενα οχήματα το γνωρίζετε, αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι πως να διαλέξετε τον κατάλληλο κοτσαδόρο για το δικό σας αυτοκίνητο, που θα ικανοποιεί και της ανάγκες του ρυμουλκούμενου, αλλά αυτό είναι κάτι που θα αναλύσουμε στο σημερινό μας άρθρο.

Κοτσαδόροι για βαρέα ρυμουλκούμενα οχήματα

Για να επιλέξετε τον κατάλληλο κοτσαδόρο θα πρέπει να λάβετε υπ' όψιν σας το βάρος του οχήματος που θέλετε να ρυμουλκήσετε. Πιστεύω ότι εύκολα μπορεί να γίνει κατανοητό ότι άλλο το είδος του κοτσαδόρου που θα επιλέξετε για να ρυμουλκήσετε ένα μικρό ρυμουλκούμενο ή ένα μικρό σκάφος και άλλο αυτό που θα χρειαστείτε για ρυμουλκήσετε ένα πολύ μεγάλο και βαρύ τροχόσπιτο.

Συνεπώς το πρώτο κριτήριο για την αγορά κοτσαδόρου είναι το βάρος του ρυμουλκούμενου οχήματος.

Υπάρχουν 5 κλάσεις κοτσαδόρων από την κλάση I που αναφέρετε σε ικανότητα ρυμούλκησης μικρού βαρέως οχημάτων, έως την κλήση V η οποία αναφέρετε σε κοτσαδόρους οι οποίοι μπορούν να ρυμουλκήσουν οχήματα, το βάρος των οποίων αγγίζει τους 5 τόνους.

Πόσο κοστίζουν οι κοτσαδόροι;

Το κόστος ενός κοτσαδόρου εξαρτάτε από την κλάση στην οποία ανήκει αυτός. Πιο οικονομικοί κοτσαδόροι είναι αυτοί που ανήκουν την κατηγορία I και πιο ακριβοί κοτσαδόροι είναι εκείνοι που ανήκουν στην κατηγορία V.

Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα Αφοί Λαδά μπορείτε να βρείτε μία μεγάλη γκάμα από κοτσαδόρους κάθε κατηγορίας ενώ για οποιαδήποτε απορία σας μπορείτε να μας απευθύνετε τις ερωτήσεις που επιθυμείτε.

Δείτε περισσότερα για κοτσαδόρους:

Read more...

ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΟΤΣΑΔΟΡΟΥΣ

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΚΟΤΣΑΔΟΡΟΥΣ

ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΟΤΣΑΔΟΡΟΥΣ

Ο κοτσαδόρος είναι ένα ειδικό εξάρτημα, σε μορφή γάτζου που τοποθετείτε στα οχήματα όταν πρόκειται να πραγματοποιήσουν ρυμουλκήσεις. Τοποθετείται κατά βάση στο πίσω μέρος ενός οχήματος προκειμένου να τραβήξει ένα άλλο όχημα, τροχόσπιτο ή καρότσα.

Προκειμένου να βρεθεί ο κατάλληλος κοτσαδόρος υπάρχουν συγκεκριμένες τεχνικές προδιαγραφές. Το βάρος που μπορεί να τραβήξει αλλά και τα σημεία στήριξης είναι προκαθορισμένα για κάθε όχημα και ρυμουλκόμενο.Ένα κοτσαδόρος μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περισσότερα από ένα οχήματα εφόσον πάντα το όχημα είναι ίδιο ή ο τύπος κοτσαδόρου ταιριάζει και σε άλλο όχημα. Υπάρχουν κοτσαδόροι που είναι κατάλληλοι για τοποθέτηση σε πάνω από ένα μοντέλα αυτοκινήτων.

Στο εμπόριο κάποιος θα βρει διάφορα είδη κοτσαδόρων όπως αφαιρούμενοι, με βίδες ή με αυτόματο μηχανισμό.  Οπωσδήποτε πριν την τοποθέτησή του θα πρέπει να ελέγξετε ότι συνάδει με τις προδιαγραφές του οχήματός σας.

Μάλιστα σε περίπτωση τοποθέτησης κοτσαδόρου στο όχημά σας θα πρέπει να το έχετε δηλώσει στην  ασφαλιστική σας εταιρεία. Σε περίπτωση ατυχήματος, η ασφαλιστική εταιρεία ενδέχεται να μην σας καλύψει εάν προηγουμένως δεν έχει δηλωθεί η ύπαρξη του κοτσαδόρου.

Αποκτήστε κοτσαδόρους για όλες τις μάρκες αυτοκινήτων

Εάν ψάχνετε κοτσαδόρο για το αυτοκίνητό σας τότε είστε στο κατάλληλο μέρος. Οι Αφοί Λαδά διαθέτουν μια τεράστια ποικιλία σε κοτσαδόρους για όλες τις μάρκες και όλα τα μοντέλο αυτοκινήτων. Μπορείτε να αναζητήσετε κοτσαδόρο για εσάς με βάση το μοντέλο και το έτος κατασκευής του αυτοκίνητου σας και να διαλέξετε αυτό που ταιριάζει στο όχημά σας.

Δείτε περισσότερα για κοτσαδόρους:

Read more...